Aktualności
21 maja 2025 roku gościliśmy w naszej szkole specjalistę w dziedzinie żywienia, panią Agatę Chruślak. W zajęciach z dyplomowaną dietetyk wzięli udział uczniowie klas szóstych, którzy realizują innowację pedagogiczną ,,Kulinarne rewolucje szóstoklasistów”. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe nawyki żywieniowe, zdrowy styl życia, dietę nastolatków oraz zapobieganie uzależnieniom od słodyczy i niezdrowych napojów.
Uczniowie wysłuchali interesującego wykładu, dyskutowali na temat zasad prawidłowego odżywiania, a także stworzyli zbilansowany, jednodniowy jadłospis dla ucznia.
Pani dietetyk wskazała najczęściej popełnianie błędy żywieniowe, przypomniała szóstoklasistom, że dobrze skomponowane śniadanie daje energię „na start”, a zaburzenia odżywiania to poważny problem społeczny.
Naszemu gościowi składamy serdeczne podziękowania za wiele cennych wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania!
Anna Pietras
Marta Karasińska-Zawisza